Σελίδες

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Μυοσκελετικές παθήσεις : Βιοκίνη vs PRP.


• Η Βιοκίνη και το PRP ανήκουν στις ορθοβιολογικές θεραπείες , είναι παράγωγα του αίματος και δρουν ενισχύοντας την ικανότητα του σώματος να αυτοϊάται.
• Η Βιοκίνη ανήκει στις θεραπείες που παράγονται από το αίμα όπως και το PRP άλλα κύριο συστατικό της είναι ο ανταγωνιστής του υποδοχέα της IL-1 ( IL-1RA) ενώ το PRP έχει ποικιλία άλλων θεραπευτικών αυξητικών παραγόντων.
• Οι δυο θεραπείες αρχίζουν με απλή αιμοληψία , στην περίπτωση του PRP ακολουθεί φυγοκέντρηση παράγωγη του θεραπευτικού σκευάσματος και άμεση εφαρμογή , στην περίπτωση της Βιοκίνης προηγείται επώαση για 24 ώρες για να ακολουθήσει διαδικασία όπως και με το PRP. Το PRP απαιτεί αιμοληψία κάθε φορά που θα γίνει θεραπεία , ενώ η Βιοκίνη απαιτεί μια μόνο αιμοληψία που παράγει το σύνολο των θεραπειών και διατήρηση τους σε καταψυγμένη μορφή για μελλοντική χρήση.
• Και οι δυο θεραπείες εφαρμόζονται στις μυοσκελετικές παθήσεις , Το PRP είναι όμως πιο αποτελεσματικό στις θλάσεις και τενοντίτιδες , ενώ η Βιοκίνη στην οστεοαρθρίτιδα ειδικά στο γόνατο και το ισχίο.
• Το PRP εφαρμόζεται τρεις φορές ανά 15 ήμερες , ενώ η Βιοκίνη έξι φορές , μια ανά εβδομάδα.
• Η όλη διαδικασία και για τις δυο θεραπείες διαρκεί περίπου μία ώρα, γίνεται στο χώρο του ιατρείου, ολοκληρώνεται στον ίδιο χρόνο, δεν απαιτείται νοσηλεία ή ειδική προφύλαξη μετά την έγχυση.
• Οι δυο θεραπείες παράγονται από το αίμα του ιδίου του ασθενούς χωρίς να χρησιμοποιείται καμιά φαρμακευτική ουσία, συνεπώς η εφαρμογή τους είναι απόλυτα ασφαλής και χωρίς κανένα κίνδυνο η παρενέργεια.

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Η Μαρία Σαμορούκοβα υποβάλλεται σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα BMAC για οστεοαρθρίτιδα γονάτων.

H διεθνής μπασκετμπολίστρια και ολυμπιονίκης  Μαρία Σαμορούκοβα υποβλήθηκε σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα από μυελό (BMAC) για το πρόβλημα της οστεοαρθρίτιδας που αντιμετωπίζει στα δυο της γόνατα . Η Μαρία είχε κατά την διάρκεια της καριέρας της σειρά τραυματισμών που αντιμετωπίστηκαν με επιθετική αρθροσκοπική μηνισκεκτομή . Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εγκατεστημένη οστεοαρθρίτιδα που της  δημιουργεί έντονη δυσχέρεια σε αθλητικές δραστηριότητες . Η θεραπεία στοχεύει σε πρώτη φάση να αναχαιτίσει την εξέλιξη της νόσου μειώνοντας την φλεγμονή και την συλλογή υγρού μέσα στην άρθρωση , ενώ σε δεύτερη φάση την ανάπλαση του χόνδρου. Το πρωτόκολλο προβλέπει την μελλοντική ενίσχυση των βλαστοκυττάρων με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) καθώς και αυτόλογου εκχυλίσματος αιμοπεταλίων (PL) .

"Είναι γεγονός ότι χρόνια ταλαιπωρούμαι από οστεοαρθρίτιδα γονάτων. Η πιο σύγχρονη θεραπεία που υπάρχει για την αποτελεσματική αντιμετώπιση συγκεκριμένης φθοράς είναι ΕΝΧΥΣΗ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΑΠΟ ΜΥΕΛΟ .Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον γιατρό μου κύριο Γ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ και το νοσοκομείο MEDITERRANEO για την θεραπεία στα γόνατά μου με βλαστοκύτταρα από μυελό."

   Mariya Samoroukova









https://www.facebook.com/mariya.samoroukova/posts/10206355856916402

Καλή επιτυχία Μαρία!




Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Πως λειτουργούν τα βλαστοκύτταρα; Bang Goes the Theory - BBC

Στο αίμα ενός ενηλίκου ατόμου έχουν απομείνει βλαστοκύτταρα που χρησιμεύουν για την ανανέωση των κατεστραμμένων ιστών. Tα βλαστοκύτταρα των ενηλίκων, όμως, μπορούν να διαφοροποιηθούν κυρίως σε κύτταρα των ιστών στους οποίους εδρεύουν - και όχι σε κάθε τύπο ιστού, όπως τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Eάν π.χ. βρίσκονται στον εγκέφαλο, βοηθούν στην ανάπλαση των κυττάρων του εγκεφάλου, εάν εδρεύουν στο ήπαρ, αποκαθιστούν τις βλάβες του ήπατος κ.ο.κ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα πειράματα, φαίνεται ότι τα βλαστοκύτταρα των ενηλίκων ίσως να έχουν τελικά μεγαλύτερη ευελιξία από ό,τι αρχικά πιστευόταν. Έχει καταστεί εφικτή π.χ. η εργαστηριακή διαφοροποίηση κυττάρων του αίματος σε νευρώνες και σε καρδιακό μυ, ενώ ευρεία είναι η εφαρμογή τους στην θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Στο εκπαιδευτικό βίντεο από το BBC η Liz Bonnin εξετάζει τα καινούργια ιατρικά δεδομένα που πιθανόν να αλλάξουν ριζικά τις μεταμοσχεύσεις οργάνων .

Για εφαρμογές των βλαστοκυττάρων στην ορθοπαιδική δείτε στο http://www.orthoheal.gr/

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP) και μυοσκελετικές παθήσεις.

Το  προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Platelet Rich Plasma, που σημαίνει πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Είναι δηλαδή πλάσμα του αίματος που μετά από ειδική επεξεργασία, καθίσταται εμπλουτισμένο σε αιμοπετάλια. 
Το PRP μέσο των Κυτοκίνων και των Αυξητικών παραγόντων που περιέχει, ενεργοποιεί μεγάλο αριθμό ενηλίκων βλαστοκυττάρων τα οποία κατευθύνονται προς την επαναλειτουργία της περιοχής-στόχου και ως αποτέλεσμα επιτυγχάνεται η αυτοαποκατάσταση των δυσλειτουργιών σε πιο σύντομο χρόνο & με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Στο εκπαιδευτικό βίντεο της Surecell επιδεικνύεται συνοπτικά η μέθοδος και οι εφαρμογές της στην αρθρίτιδα και άλλες μυοσκελετικές παθήσεις .

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Θα βοηθήσουν τον Cristiano Ronaldo τα βλαστοκύτταρα ώστε να προλάβει την κρίσιμη ρεβάνς με την Μάντσεστερ Σίτι στις 4 Μαΐου;

O Cristiano Ronaldo και η Ρεάλ Μαδρίτης στηρίζονται στις νεότερες ιατρικές θεραπείες για να συνεχίσουν την πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ronaldo θα υποβληθεί σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα για να ξεπεράσει τον τραυματισμό του στον οπίσθιο μηριαίο που έγινε στο παιχνίδι με την με τη Βιγιαρεάλ . Το πρόβλημα απέτρεψε την συμμέτοχη του αθλητού στον πρώτο αγώνα ενάντια στην Μάντσεστερ Σίτι και το ιατρικό επιτελείο της Ρεαλ στηρίζεται στην κορυφαία αυτή θεραπεία προκειμένου ο παίκτης να είναι έτοιμος στην κρίσιμη ρεβάνς με την Μάντσεστερ Σίτι στις 4 Μαιου. Ο Ronaldo αποφασίσθηκε ήδη να μην συμμετέχει στον αγώνα ενάντια στην Ρεάλ Σοσιεδάδ ενώ ο προπονητής του Zinedine Zidane θα πρέπει να περιμένει μέχρι την τέταρτη για τα αποτελέσματα της θεραπείας. Ο Πορτογάλος θα υποβληθεί σε ενδομυϊκή ένεση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων από συμπύκνωμα μυελου BMAC και η θεραπεία θα γίνει στην Clinica Ruber στην Μαδρίτη. Η τεχνική στηρίζεται στην κατευθυνόμενη έγχυση υγιών βλαστοκυττάρων στο σημείο ρήξης του μυός για να επιταχυνθεί η ανάρρωση. Στην ίδια διαδικασία έχει υποβληθεί στο παρελθόν και ο Rafael Nadal για πρόβλημα στο γόνατο .