Σελίδες

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Αρθρίτιδα και αλκοόλ , μπύρα ή κρασί ;

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν μπύρα η κρασί αναλόγως του χαρακτήρα και της ιδιοσυγκρασίας τους. Μια μελέτη από το περιοδικό arthritis research δείχνει ότι τα δυο ποτά έχουν διαφορετική επίδραση στην αρθρίτιδα του γόνατου και του ισχίου, ειδικότερα η μπύρα έχει ξεκάθαρα αρνητική επίδραση.

Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την ανάπτυξη μεταβολικού σύνδρομου. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής, που οφείλεται σε αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Αντίσταση στην ινσουλίνη, σπλαχνική παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία, δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, γενετική προδιάθεση, αρτηριακή υπέρταση, υπερπηκτικότητα και χρόνιο στρες είναι μερικοί παράγοντες οι οποίοι συντελούν στην εμφάνιση του συνδρόμου.
Η διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου προϋποθέτει την ύπαρξη σπλαχνικής παχυσαρκίας («εναπόθεση λίπους στην κοιλιά»), με περίμετρο μέσης στους άνδρες περισσότερο από 94 εκατοστά και στις γυναίκες περισσότερο από 80 εκατοστά και επιπλέον δύο από τα ανωτέρω κριτήρια.

Η μπύρα γνωστή και σαν " υγρό ψωμί " είναι εξαιρετικά πλούσια σε υδατάνθρακες . Έτσι εκτός από την αύξηση βάρους που προκαλεί με συνεπακόλουθη αύξηση της πίεσης στις αρθρώσεις , δημιουργεί  αδυναμία ελέγχου του σακχάρου αίματος το οποίο προκαλεί μεταβολικές διαταραχές που αποδομούν τον χόνδρο.

Η νέα μελέτη εξέτασε 200 πάσχοντες από αρθρίτιδα και 100 υγιείς . Βρέθηκε ότι η αυξημένη κατανάλωση μπύρας σχετιζόταν με αυξημένη πιθανότητα για αρθρίτιδα. Οι πότες με κατανάλωση 5 η παραπάνω μπυρών την εβδομάδα είχαν διπλάσια πιθανότητα να υποφέρουν από αρθρίτιδα στα γόνατα τους . Από την άλλη η αυξημένη κατανάλωση κρασιού σχετίστηκε με μείωση του κινδύνου αρθρίτιδας σε σχέση με τους μη πότες . Οι ήδη πάσχοντες από αρθρίτιδα είχαν λιγότερα συμπτώματα αν κατανάλωναν 7+ ποτήρια κρασιού σε σχέση με όσους κατανάλωναν 4-6. Το γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί διφορούμενα αποτελέσματα (περισσότερη μπύρα περισσότερη αρθρίτιδα, περισσότερο κρασί λιγότερη αρθρίτιδα)  δείχνει ότι το αλκοόλ δεν έχει σχέση άλλα ο τύπος του ποτού.
Η ουσία βρίσκεται στο προαναφερθέν μεταβολικό σύνδρομο. Οι άνθρωποι που γενικά έχουν τάση να καταναλώνουν μπύρα , πιθανόν έχουν τάση να πάσχουν η ήδη πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο , μια και η αδυναμία σταθεροποίησης του σακχάρου στο αίμα , τους κάνει να επιζητούν τους υδατάνθρακες που υπάρχουν στην μπύρα. Ενώ οι καταναλωτές κρασιού φαίνεται να έχουν μικρότερη πιθανότητα πάθησης. Το επιπλέον σάκχαρο του “υγρού ψωμιού “ πυροδοτεί το αρχόμενο ή υπαρκτό ήδη μεταβολικό σύνδρομο οδηγώντας σε φαύλο κύκλο.
Συμπερασματικά , εάν πάσχεις από αρθρίτιδα στο γόνατο η ισχίο και ανησυχείς για την εξέλιξη της, άλλαξε μια παγωμένη μπύρα με ένα ποτήρι καλό κρασί, μπορεί να αισθάνεσαι αμήχανα δίπλα στους φίλους σου που παρακολουθούν ποδόσφαιρο με πίτσα και  μπύρα , άλλα σε μερικά χρόνια όταν αυτοί θα χρειαστούν ολική αρθροπλαστική εσύ ακόμη ίσως  κάνεις τζόκιν .

Chris Centeno


Muthuri SG, Zhang W, Maciewicz RA, Muir K, Doherty M. Beer and wine consumption and risk of knee or hip osteoarthritis: a case control study. Arthritis Res Ther. 2015 Feb 5;17(1):23. PMID: 25652201.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου